dilluns, 24 de febrer del 2014

21 de Febrer, Dia Mundial de la Llengua Materna


El Dia Internacional de la Llengua Materna fou aprovat a la Conferència General de la UNESCO del novembre de 1999 fixada pel 21 de febrer. En aquesta data s'entrega el premi Linguapax, en defensa del plurilingüisme.

La celebració d'aquest dia té una mica d'història i, com tot, no va ser cosa d'un dia! Tot va començar quan el 21 de febrer de 1952 a Bangladesh un grup d'estudiants demanava que la seva llengua materna, el Bangla, fos reconeguda com a llengua oficil. Davant d'aquest fe, la policía va obrir foc i van morir tres joves estudiants.Quatre anys desprès la Constitució de Pakistán va declarar el Bengalí i l'Urdo com a llengua oficials del país.

La UNESCO té una pàgina dedicada a les llengües en perill on es poden buscar continent a continent les llengües que són vulnerables, que estan en perill o que ja s'han extingit. Podeu adreçar-vos a aquest enllaç per fer les consultes: http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/endangered-languages/.


Arrel d'aquest aconteixement tots els països tenen les seves activitats culturals per celebrar aquest dia. A Catalunya, el Consorci per a la Normalització Lingüística va organitzar diferents actes, entre els que destaca la elaboració d'un mural amb totes les llengües del món.

Al CFA Víctor Català tenim un exemple clar de diversitat cultural i lingüística que s'ha de donar a conèixer!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada